Home Događaji
Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Međ. dan borbe protiv fašizma 2018

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA POVODOM

MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV FAŠIZMA I ANTISEMITIZMA

 

Na današnji dan, ne tako daleke 1938. godine, nacistička Nemačka otpočela je svoj program pročišćenja zemlje i društva od Jevreja, mentalno ometenih osoba, kriminalaca i ostalih za njih društveno, rasno i nacionalno neprihvatljivih grupa, među kojima su se našli Romi i Srbi.

Ovaj projekat pogroma proširio se i na zemlje poput fašističke Italije i ustaške NDH, logori su nicali na svakom koraku, gutajući milionske živote.

Nažalost, odbojnost i netrpeljivost prema manjinama i dalje žive u našem regionu i ostalim zemljama Evrope. Ljudi su šikanirani, ograničeni na određeni životni prostor, proterivani, ostavljeni bez ikakvog osnovnog ljudskog prava. Najviše ugroženi antisemitizmom smo mi, Romi, koji i dalje opstajemo na društvenim, ekonomskim, političkim i obrazovnim marginama.

Svaka država, čije stanovništvo čine Romi, treba da ima na umu da je reč o najstarijoj nacionalnoj manjini, koja već 7 vekova živi na tlu Evrope. Samim tim, svaka od tih država mora da oseća odgovornost i spremnost da stane u odbranu romske jedinstvene etničke, lingvističke i kulturne manjine, pružajući mehanizme koji garantuju jednaka prava za sve, i poboljšanje opšteg statusa romskog pitanja.

 

Beograd,

9.11.2018.

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | SOR sa Talatom Džaferijem

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

DELEGACIJA SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA NA PRIJEMU KOD PREDSEDNIKA SKUPŠTINE REPUBLIKE MAKEDONIJE,

TALATA DŽAFERIJA


U petak, 14. septembra 2018. godine, predsednik skupštine Republike Makedonije, Talat Džaferi, imao je sastanak sa delegacijom Svetske organizacije Roma, koju je predvodio predsednik i ambasador mira, Jovan Damjanović, a činili su je potpredsednik parlamenta David Romano i član Komisije za evropska pitanja, Ivica Petrović.

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | SOR sa Amdi Bajramom

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

DELEGACIJA SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA NA PRIJEMU KOD MAKEDONSKOG NARODNOG POSLANIKA AMDI BAJRAMA


U četvrtak, 13.09.2018. godine, makedonski narodni poslanik Amdi Bajram sastao se u sedištu parlamenta Republike Makedonije sa delegacijom Svetske organizacije Roma, koju je predvodio predsednik i ambasador mira, Jovan Damjanović, a činili su je potpredsednik parlamenta David Romano i član Komisije za evropska pitanja Ivica Petrović.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | SOR sa Dejanom Carevicem

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

DELEGACIJA SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA

NA PRIJEMU KOD

V.D. DIREKTORA UPRAVE ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA, DEJANA CAREVIĆA

 

Dana 12.09.2018. godine v.d. direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Dejan Carević, primio je delegaciju Svetske organizacije Roma na razgovor povodom pružanja pravne pomoći romskim zatvorenicima u kazneno-popravnim domovima.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Kurban bajram 2018

SVETSKA ORGANIZACIJA ROMA I

AMBASADOR MIRA

ČESTITAJU KURBAN BAJRAM

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | SOR i Nina Mitić 2018

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

PREDSTAVNICI SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA NA SASTANKU SA POMOĆNICOM MINISTRA IZ SEKTORA ZA ANTIDISKRIMINACIONU POLITIKU I RODNU RAVNOPRAVNOST

 

 

Dana 05.07.2018. održan je sastanak između predsednika Svetske organizacije Roma i ambasadora mira Jovana Damjanovića, generalnog sekretara Svetske organizacije Roma prof. dr Bajrama Halitija i pomoćnice ministra iz sektora za antidiskriminacionu politiku i rodnu ravnopravnost Nine Mitić.

 

Predsednik Damjanović istakao je da su usvajanjem akcionog plana primenljive mere koje su definisane Strategijom, čime će se stvoriti uslovi za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava osoba romske nacionalnosti. Akcionim planom definisano je pet prioritetnih oblasti: obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravlje i socijalna zaštita.

U vezi sa tim, obe strane su se složile da se znatno poboljšala situacija na polju obrazovanja, i da se mora nastaviti sa takvim trendom.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Romane Dyvesa 2018

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

IMENOVANJE PREDSEDNIKA SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADORA MIRA

ZA POČASNOG GRAĐANINA VJELKOPOLJSKOG GORŽOVA

NA 30. JUBILARNOM FESTIVALU ''ROMANE DYVESA''

 

06. i 07. juna 2018. godine održan je 30. jubilarni festival romske kulture, pesme i igre ''Romane Dyvesa'', u gradu Vjelkopoljskom Goržovu, u Poljskoj.

Na festivalu su učestvovali prvorazredni orkestri iz Poljske, Rumunije, Rusije, Bugarske, Makedonije i Srbije.

Prisustvovale su mnoge zvanice iz romskog kulturnog miljea, kao i gradski čelnici.

Publika koju je brojalo preko 10.000 bila je oduševljena muzikom, igrom, i pesmom koju su romski orkestri predstavili u punom sjaju, praćeno izuzetnim vizuelno-scenskim doživljajem.

Srbiju je predstavljao orkestar Zlatne trube ''Dejan Ilić'', koji je dobio gromoglasan aplauz nakon veoma uspešnog nastupa.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Smrt Sinana Sakića

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SVETSKA ORGANIZACIJA ROMA POVODOM SMRTI VELIKOG ESTRADNOG UMETNIKA

SINANA SAKIĆA

 

Sa velikom žalošću delimo vest da je jutros rano preminuo veliki čovek, veliki umetnik i muzički doajen Sinan Sakić.

Ovo nije samo gubitak za Srbiju, već i za celu Evropu i šire.

Sinan je svoje pesme pevao iz duše i srca, i upravo je ta emocija okupila na stotine hiljada obožavalaca koji su danas slomljeni ovom vešću.

Jovan Damjanović, predsednik Svetske organizacije Roma i ambasador mira:

''U ime Svetske organizacije Roma i u svoje, lično ime, izražavam duboku žalost povodom smrti velikog čoveka i estradnog umetnika Sinana Sakića.

Ožalošćenoj porodici Sakić upućujemo naiskrenije i najdublje saučešće.''

 

Beograd,

01. jun 2018.

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Svetska organizacija Roma u Napulju

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

''ROMI I SINTI: PRAVO NA STANOVANJE''

KONFERENCIJA ODRŽANA U NAPULJU 17. I 18. MAJA 2018.

 

Na dvodnevnoj konfereciji u Napulju (Italija), 17. i 18. maja, raspravljalo se o standardnoj problematici Roma ''Pravo na stanovanje''.

Treba pomenuti da je pored predsednika Svetske organizacije Roma i ambasadora mira, g. Jovana Damjanovića, učestvovao i veliki broj javno-društveno političkih ličnosti države Italije, predstavnici krovnih organizacija Roma, predstavnici romske zajednice, kao i predstavnici romskih kampova iz Napulja i okruženja.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Ramazan 2018

SVETSKA ORGANIZACIJA ROMA I AMBASADOR MIRA

UPUĆUJU

ČESTITKU POVODOM

RAMAZANSKOG BAJRAMA


Svetska organizacija Roma i predsednik SOR-a i ambasador mira, g. Jovan Damjanović, čestitaju svim muslimanskim vernicima Ramazanski bajram, sa željom da ga proslave u miru, spokoju i sreći.

Neka i ovaj veliki praznik podseti na mir, toleranciju, važnost međusobnog uvažavanja i razumevanja, kao i na važnost poštovanja različitosti i afirmacije najviših vrednosti svake nacionalne i verske zajednice.

 

Bajram šerif mubarek olsun!

 

Beograd,

16.05.2018.

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Dan pobede nad fašizmom

PREDSEDNIK SOR-A I AMBASADOR MIRA POVODOM

DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM I DANA EVROPE

 

Predsednik Svetske organizacije Roma i ambasador mira smatra 9. maj velikim danom jer pokazuje da zlo i mržnja prema narodima druge vere, rase, nacionalnosti, ne može da vlada svetom. Evropa poučena posleratnim iskustvima odlučila se na jedinstvo, i antiratnu sredinu, u kojoj svi njeni narodi zajedno rade na boljitku, prosperitetu i srećnom suživotu.

9. maj 1945. ostaje upamćen kao Dan pobede nad fašizmom, a od 9. maja 1950. Evropa je krenula na svoj put ujedinjenja, zahvaljujući Robertu Šumanu koji objavljuje deklaraciju kojom poziva na uspostavljanje novog poretka, samim tim i nepostojanje mogućnosti za sukobljavanje evropskih zemalja.

Takvim modelima treba i dalje da se vodimo.

''Fašizam je posledica netolerancije, nerazumevanja i nevolje da se upoznaje i uvažava drugačije. Nažalost, pojedini oblici i dalje opstaju. Mora se prisupiti sistematičnom rešavanju ovog problema, a sve uz pomoć jakog zakonodavnog sistema.

Jedinstvo, sloga, diplomatija i zajednički interesi na putu prosperiteta, dobrobiti svih naroda i dobrosusedskih odnosa ključ su mira i stabilnosti.'' - izjavio je predsednik i ambasador mira Jovan Damjanović.

 

Beograd,

09. maj 2018.

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Smrt Bokija Miloševića

ODLAZAK VELIKE LEGENGE,

BOKIJA MILOŠEVIĆA

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i ambasador mira u nišavs

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA U NIŠAVSKOM OKRUGU

 

10. aprila 2018, predsednik Svetske organizacije Roma i ambasador mira Jovan Damjanović, imao je veoma konstruktivan razgovor sa načelnicom nišavskog upravnog okruga Draganom Sotirovski. Teme ovog sastanka bile su kulturne aktivnosti Roma u nišavskom okrugu i otvaranje reciklažnog centra u kom bi bili zaposleni Romi. Načelnica je podržala obe tačke, i izrazila je veliku spremnost za rešavanje dugogodišnjeg problema između niških Roma koji sakupljaju ambalažni otpad i JKP Mediana Niš.

 

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Uskrs i Svetski dan Roma 2018

USKRŠNJA ČESTITKA

i

ČESTITKA POVODOM 8. APRILA - SVETSKOG DANA ROMA

 

Beograd, 08. april 2018.

Sekretarijat za informisanje

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i ambasador mira u Junus

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA NA PRIJEMU

KOD KOORDINATORA ZA KULTURU TURSKE

 

Danas je održan sastanak predsednika Svetske organizacije Roma i ambasadora mira Jovana Damjanovića i koordinatora za kulturu Turske, g. Fahrija Akdogana, povodom kulturne saradnje i razmene Turske i Roma iz Srbije.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Apel predsednika i ambasadora mira p

APEL PREDSEDNIKA I AMBASADORA MIRA POVODOM SITUACIJE NA KOSOVU I METOHIJI

 

„Prošlost je učinila i više nego dovoljno kako bismo naučili ispravan put, a ne da ponavljamo greške.

Kosovo i Metohija je oduvek bilo multinacionalna, multikonfesionalna i multitradicionalna sredina. Krajnje je vreme da prestane da bude centar poprišta, već da iskoristi istorijsku šansu da postane za primer kako jedna takva sredina može da opstane i funkcioniše. Primena sile u rešavanju situacija koje zahtevaju mirnu i hladnu glavu, demokratski dijalog i uzajamno razumevanje i poštovanje, narušava život i suživot svih naroda kojima je dosta stradanja, patnje i strahova.

Apelujem na lidere i čelnike KiM da se vrate pregovorima i potpisanim deklaracijama i aktima, koji garantuju svom življu Kosova i Metohije miran i skladan život. Diplomatki put je jedini koji garantuje mir i stabilnost tog regiona.“ - rekao je predsednik i ambasador mira Jovan Damjanović.

 

Beograd, 29. mart 2018.

Sekretarijat za informisanje

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i ambasador mira o 21. ma

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ELIMINACIJE RASNE DISKRIMINACIJE

 

21. mart je usvojen kao Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije. Iako pomaka ima, oni nisu jednaki svuda. U pojedinim zemljama Romi i dalje žive u krugovima marginalnog društva, izloženi uvredama, govoru mržnje i napadima. Negde je manjak volje zvaničnih institucija da se sa ovim problemom suoče, negde je korupcija odgovorna za manjak finansijskih sredstava namenjenih integraciji romskog naroda, negde sami Romi ne žele da prijave slučajeve diskriminacije.

„Jučerašnji dan, kao i cela ova nedelja koja je posvećena borbi protiv rasizma, treba da bude podsetnik svima da je i dalje u toku Integracija Roma 2020, i da je mnogo toga ostalo neurađeno, kako u zemljama članicama EU, tako i u onima koje taj status očekuju. Diskriminacione boljke romskog naroda su obrazovanje, legalizacija naselja, zdravstveno, socijalno i stambeno pitanje, kao i zaposlenje obrazovanih Roma, čiji se broj iz godine u godinu povećava. Ako je prisutna volja i spremnost sa strane države, onda narod lakše i brže usvaja nove tokove.“ - rekao je predsednik i ambasador mira Jovan Damjanović.

 

Beograd, 22. mart 2018.

Sekretarijat za informisanje

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Međunarodna sednica SORa u Rijeci i
Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Svetska organizacija Roma Rromanipen

 

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i ambasador mira reaguje

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA REAGUJE NA ODLAZAK HRVATSKOG NARODNOG POSLANIKA VELJKA KAJTAZIJA U INDIJU

 

 

Read More

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA NAKON RADNE POSETE BEČU

 

Tokom svog boravka u Beču od 22. do 26. januara, predsenik Svetske organizacije Roma i ambasador mira, g. Jovan Damjanović, imao je niz konstruktivnih razgovora sa predstavnicima gradske vlasti i Kancelarije za evropska i međunarodna pitanja, kao i u Ujedinjenim Nacijama.

Treba istaknuti da su stavovi Svetske organizacije Roma pozitivno primljeni, i da je postignut niz dogovora.

Na veliko zadovoljstvo g. Jovana Damjanovića, ostvaren je kontakt sa Centrom za Rome u Beču (Romano Centro), čiji su predstavnici velikodušno dočekali delegaciju Svetske organizacije Roma.

G. Damjanović izražava veliku radost zbog buduće saradnje: „Evropa prepoznaje i priznaje značaj romske zajednice u svetu. Mi, Romi, moramo međusobno da se povezujemo, i da ujedinjeni utremo put realizacije ostvarivanja naših prava.“ - rekao je predsednik i ambasador mira, g. Jovan Damjanović.

Predsednik i ambasador mira sa predstavnicima Romano Centro u Beču


Beograd, 02. februar, 2018

Sekretarijat za informisanje