Home Događaji
Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA JOVAN DAMJANOVIĆ POVODOM SVETSKOG DANA VOLONTERIZMA

 

Povodom Svetskog dana volonterizma, predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović, apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu onima kojima je to potrebno.

 

˶Ako znate nekoga kome bi vaša pomoć mnogo značila, ili znate način na koji možete da doprinesete bolitku našeg društva, reagujte. U potpunosti smo se otuđili. BUDIMO VELIKI, BUDIMO FILANTROPI! ̋ - rekao je predsednik na dnevnoj sednici koja je jutros održana u prostorijama Svetske Organizacije Roma.

 

˶Ovaj dan je osnovan 1970. godine u Ujedinjenim Nacijama u kojima imam mnoge velike prijatelje, sa kojima sam konstantno u kontaktu.̋ - istakao je predsednik Svetske Organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović.

 

 

Beograd, 05. decembar 2017. godine

 

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA JOVAN DAMJAN

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA JOVAN DAMJANOVIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE EGIPATKOM AMBASADORU

 

Povodom stravične tragedije i napada na džamiju u Sinaju u Egiptu , predsednik Svetske Organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović izjavio je saučešće ambasadoru Arapske Republike Egipat Nj.E. G. Ezeldinu Fahmiju Mahmudu. Predsednik je osudio bilo kakav zločin ovakve vrste i pružio podršku porodicama nastradalih, kao i Egipatskom narodu u ovakvom teškom trenutku.

 

 

Sekretarijat,

Beograd, 27. novembar 2017. god.

 

Read More

Poseta SOR Međunarodnom Kulturnom Univerzitetu Roma, Nju Delhi

POSETA SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA MEĐUNARODNOM KULTURNOM UNIVERZITETU ROMA U NJU DELHIJU

 

Tokom naše predivne posete Indiji, imali smo čast da otvorimo Međunarodni Kulturni Univerzitet Roma u Nju Delhiju 10. oktobra 2017. godine.

Neka fotografije dočaraju divnu atmosferu koju smo doživeli tokom ovog prelepog događaja, sa našim predivnim domaćinima.

 

Read More

TUŽNA VEST ZA ROMSKU NACIJU PREMINUO JE NAŠ VELIKI BAJA SAITOVIĆ, ČLAN NACIONALNOG SAVE

TUŽNA VEST ZA ROMSKU NACIJU

PREMINUO JE NAŠ VELIKI BAJA SAITOVIĆ, ČLAN NACIONALNOG SAVETA ZA ROMSKA PITANJA, PESNIK I KOMPOZITOR


 

Svetska Organizacija Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović izjavljuju duboko saučešće povodom iznenadne smrti našeg velikog Romskog aktiviste i prvaka Evrope u pisanju romske poezije mr Baje Saitovića, i dele bol i tugu sa njegovom porodicom.

 

Mr Baja Saitović rođen je 1954. godine u Prokuplju. Završio je Filozofski fakultet u Skoplju i radio je kao profesor filozofije u srednjoj školi. Bio je neko vreme direktor Gradskog dečjeg obdaništa u Prokuplju. Sarađivao je u Topličkim novinama, a sa ekipom dr Dragoljuba Đorđevića učestvovao je u istraživanjima o kultnim mestima i kulturi smrti kod Roma i zastupljen je u knjizi Kultna mesta i kultura smrti kod Roma. Na Republičkom pesničkom takmičenju Roma i na Međunarodnom takmičenju Roma u Budimpešti osvojio je prva mesta.
Objavio je zbirku pesama Ak avilam. Živeo je i radio u Prokuplju kao profesor.

 

Sekretarijat za informisanje

Beograd, 06. novembar 2017.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i Ambasador mira Jovan Da

SVETSKA ORGANIZACIJA ROMA-RROMANIPEN

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

UČEŠĆE PREDSEDNIKA I AMBASADORA MIRA JOVANA DAMJANOVIĆA SA

DELEGACIJOM NA MEĐUNARODNOM KONGRESU U INDIJI

Na poziv Nacionalne Banjara profesorske asocijacije i osnivača gospodina Rama Naika, Svetska organizacija Roma, participirala je na 6-oj Nacionalnoj Banjara profesorskoj Konferenciji i međunarodnom seminaru o kulturi i folklornoj tradiciji Roma i Banjara u periodu od 04.10.-11.10.2017. u Indiji (Bengalur, Mumbaj, Indor i Nju Delhi).

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i Ambasador mira Jovan Da

Svetska Organizacija Roma

Saopštenje za javnost povodom učešća predsednika Jovana Damjanovića na medjunarodoj konferenciji u Beču

 

Na poziv Univerzalne federacije za mir i partnerskih organizacija predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanovic prisustvovao je Konferenciji Univerzalne organizacije za mir pod imenom '' Perspektive održivog mira u Evropi - vizija Ujedinjenih nacija, uloga poslanika i civilnog društva, sa posebnim osvrtom na istraživanje uloge koju parlamentarci u saradnji sa civilnim društvo je u stanju da igra u obezbeđivanju mira za Evropu i šire susedstvo'', koja je odrzana 15.09.2017. u Beču, Austrija.


Predsednik i Ambasador mira Jovan Damjanovic se prisutnima obratio i govorio o :

 

1. Miru, slobodi i inkluzivnom društvu u savremenom svetu

2. Civilnom društvu i demokratiji

3. Romskom civilnom društvu

 

U svom daljem obracanju prisutnima predsednik i ambasador mira Jovan Damjanovic osvrnuo se na neophodnost zajednickog delovanje i saradnje parlamentaraca i cilnog društva radi zastupanja interesa pripadnika Romske zajednice na globalnom nivou.

 

Tokom konferencije predstavljen je projekat "Međunarodno udruživanje poslanika za mir", koji je prošle godine otvoren za Evropu tokom događaja u britanskim "Domovima parlamenta" u Londonu.

Konferenciji su prisustvovali parlamentarci iz Italije, Ukrajine, Češke Republike, Hrvatske i Srbije, kao i parlamentarci svih političkih stranaka predstavljenih u austrijskom parlamentu.

 

Beograd, 18.09.2017.

 

Sekretarijat za informisanje

Read More

World Roma Organization | Press release | PRESS RELEASE ON THE OCCASION OF THE DEATH OF

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POVODOM SMRTI KRALJA ROMSKE TRUBE I

AMBASADORA ROMSKE NACIJE

FEJATA SEJDIĆA

 


Svetska Organizacija Roma i Ambasador mira Jovan Damjanovic izjavljuju duboko saucesce povodom smrti našeg velikog Fejada Sejdića i dele bol i tugu sa njegovom porodicom.

Izgubili smo velikog coveka i doajena trubacke muzike koji je bio znacajan za ne samo Romsku kulturu vec za citav svet muzike i umetnosti.

Fejat Sejdić je razvio sopstveni prepoznatljiv stil, koji ga je postavilo na mesto jednog od najboljih i najreprezentativnijih predstavnika Romskih trubačkih orkestara, u prilog tome govori to što je ovaj virtuoz osvajac svih saborskih nagrada, Prva truba, Zlatna truba, Najbolji orkestar, nosilac je Ordena sa zlatnim vencem, dva puta je dobio Oktobarsku nagradu Bojnika, mnoge pohvale sa domaćih i svetskih festivala, Estradnu plaketu Jugoslavije.


Svetska Organizacija Roma dodelila mu je zlatnu plaketu kao vrhunskom umetniku za doprinos u sirenju i promovisanju Romske kulture i tradicije.

Svirao je sa najpoznatijim muzičarima a zvuci njegove trube razgalili su dušu poznatim državnivicima od Josipa Broza Tita, Šarla De Gola, princa Tomislava Karađorđevića, predsednika dr Zorana Đinđića, Mila Đukanovića, Orsona Velsa, Vilija Branta, Leonida Brežnjeva, Salvadora Dalija, Ajrtona Seni, velikom glumcu Ričardu Bartonu koji je posebno voleo našu zemlju, engleskoj kraljici Elizabeti Drugoj..

Najpoznatiji kompozitori su radili za aranzmane i kompozicie za njega a medju njima i Rade Vučković Niški, koji je pored mnogo hitova napisao i onu najpoznatiju pesmu ''Fejatova Dirlada'' ili kako je u narodu poznata ''Sviraj Sviraj Fejade''.

Zvuk tvoje trube ostace zauvek zapamćen u Romskoj i svetskoj muzici, i živece u našim srcima.

Počivaj u miru legendo!

 

Sekretarijat Svetske Organizacije Roma

Beograd 22.08.2017.

 

 

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Povodom 2. Avgusta dana sećanja na g

SVETSKA ORGANIZACIJA ROMA- RROMANIPEN

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM 2. AUGUSTA DANA SEĆANJA NA GENOCID-ROMOCID NAD ROMIMA

 

 

Povodom 2. Avgusta, dana genocida nad Romima, predsjednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović, rekao je:

'' Za razliku od drugih masovnih patnja u KSKS veku, ono što je pregovaralo Romima u Evropu Tokom Drugog svetskog rata još nije pronađeno samo jedno ime. Ta čičnica je zadovoljna da ilustruje veću maglovitu sliku koja je današnja imala o masovnom i sistematskom ubijanju Roma.

Sredinom devedesetih godina prošlog veka, istrebljenje Roma je prvo put dobio ime. Romski lingvista i aktivista Ian Hankok upozorio je da je riječ Porimosos (uništenje) kako bi označio nacionalsocialističku politiku istrebljenja Roma i Sintije u Drugom svjetskom ratu.

U Srbiji, termin Porimosos se skoro uopšte ne koristi za masovnu patnju Roma i Sintija u Drugom svetskom ratu, samo se ponegde parenje.

2. Avgust se uzima kao genocida nad Romima, gdje je komandant Gestapoa Heinrih Himler naredio da se Rom iz Trećeg Rajha otvori u Logor smrti Aušvic-Birkenau.

Gasne komore, progoni, egzekucije bez dokaza, zatvori, geta, zabranjena zona i eksperimentalne skalpele doktora iz Ašvice, Dahau i Buhenvalda i druga mučilista oteli su živote 3.500.000 Roma.

Romi su jednim rečjem prošli kros Danteov krug pakt iz Vitosa prešli Jašiju do Ašvice i Jasenovca.

Tačan broj pogubljenih Roma i Sintija nije poznat, jer živi na marginalnim evropskim društvima, niti ni ulaze u zvaničnu statistiku. Pretpostavlja se da je broj novih žertava veći od 3,5 miliona.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik Jovan Damjanovic čestitao

Saopstenje za javnost

 

 

Predsednik Damjanovic čestitao rodjendan Prof dr Shyamu Shashi-ju

 

Predsednik Svetse organizacije Roma, ambasador mira i akademik Jovan Damjanovic uputio je rodjendansku čestitku Prof dr Shyam Singh Shashi-ju poželevši mu u ime svih gradana Romske zajednice i u svoje lično ime dobro zdravlje, puno sreće i uspeha, novih kontakata i naučnih dostignuća za dobrobit romskog i indijskog naroda.

“Sa Vašim imenom povezan jc preporod i priznavanje Roma u dijaspori sa maticom lndijom, odbrana dijasporijskih odnosa Roma na geopolitičkom prostoru Evrope i širom sveta, razvoj duhovnosti i patriotizma romskog naroda".

Zbog loga ste dobili poštovanje miliona sunarodnika romske pripadnosti u Evropi i širom

sveta, istakao je Damjanović.

Damjanović jc poželeo Prof dr Shyarn Singh Shashi-ju dobro zdravljc, sreću i nove uspehe u njegovoj blagotvornoj i odgovornoj misiji.
Beograd,
01.07.2017.

 

Sekretarijat za infomisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i Ambasador mira Jovan Da

Saopštenje za javnost

 

 

Predsednik i Ambasador mira Jovan Damjanovic imenovan za Akademika i člana Srpske Kraljevske Akademije naučnika i umetnika!

 

U Beogradu, 28.06.2017. , na vrlo dostojanstven način kako to i dolikuje Srpskoj Kraljevskoj Akademiji naučnika i umetnika, obeležen je tradicionalnom manifestacijom, Vidovdan, dan Akademije.


Svečana sednica je održana u Centru lepih umetnosti - ''Jovan Kolundzija'' a njoj su, pored članova Akademije, prisustvovale mnoge zvanice, beogradjani, predstavnici gradskih vlasti, kulturni i naučni poslenici.

Tokom svečane ceremonije predsednik SKANU Prof. dr Sreto Noga i Prof. dr Mirko Kerkez, zamenik generalnog direktora Kliničkog Centra Srbije i profesor na medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, uručili su plaketu Jovanu Damjanovicu, predsedniku SOR-a i Ambasadoru mira cime je imenovan za Akademika i redovnog člana SKANU-a , zarad njegovog kulturnog i politickog delovanja i doprinosa u promociji i sirenju ljudskih prava i jednakosti, kao i njegove posvecenosti , kao Ambasadora mira pri Ujedinjenim Nacijama , promovisanju pomirenja, prevazilaženje barijera i izgradnji mira, obrazovanju mladih i obnovi porodičnog zivota i porodice kao osnovne celije i stuba drustva.

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Kongres Svetske Federacije Roma pod

Saopstenje za javnost

 

 

Kongres Svetske Federacije Roma pod nazivom ''Zajedno za Rome u Evropi do 2020''

 

Na poziv predsednika Svetske Federacije Roma Jamie Sztojke, predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanovic prisustvovao je Kongresu Svetske Federacije Roma pod imenom ''Zajedno za Rome u Evropi do 2020'' , koji je odrzan od 18.-20.06.2017. u Budimpešti, Madjarska.


Predsednik i Ambasador mira Jovan Damjanovic se prisutnima obratio i govorio o :

1. Neophodnosti povezivanja Roma Evrope i Amerike

2. Ekonomskim pitanjima Roma

3. Obrazovanju Roma

4. Potrebi za formiranje Evropske partije koja ce zastupati interese Roma u Evropi

5. Sirenju i postovanju ljudskih prava nacionalnih manjina

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Upis djaka u prvi razred Osnovne ško

Svetska organizacija Roma-Rromanipen| Saopštenje za javnost | Upis djaka u prvi razred Osnovne škole ''Branko Radičević'' na Novom Beogradu

Obaveštavamo pripadnike Romske zajednice da Osnovna Škola ''Branko Radičević'' , koja se nalazi u ulici Jurija Gagarina 195 blok 45, vrši upis dece u prvi razred Osnovne škole.

Roditelji se pozivaju da izvrše upis i zakažu testiranje kod sekretara škole svakog radnog dana od 8-15h.

Upis je obavezan za decu rodjenu od 01.03.2010. do 01.03.2011.

Domukentacija potrebna za upis ucenika u prvi razred Osnovne škole :

1. Izvod iz matične knjige rodjenih ( fotokopija koju zadržavamo , može starija i od 6 meseci ).

 

U školu se može upisati dete starije i od 7 godina I 6 meseci ,ako zbog bolesti i drugih opravdanih razloga nije upisano u školu.

Takodje Vas obaveštavamo da na osnovu člana  5. i člana 6. Zakona o osnovnom obrazovanju- Osnovvno obrazovanje i vaspitanje je obavezno , roditelj ili staratelj je duzan da obezbedi da se njegovo dete upise i redovno pohadja školu.

Beograd 06.06.2017.
Sekretarijat

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Generalni sekretar UPF-a posetio pre

Saopštenje za javnost

Generalni sekretar UPF-a posetio predsednika Svetske organizacije Roma i Ambasadora mira Jovana Damjanovica


Sastanak sa Ambasadorima mira.

Generalni sekretar Svetske Federacije za mir Jacques Marion bio je u poseti Beogradu od 23.05-25.05.2017. Tokom svog boravka u nasoj prestonici, u sedistu Svetske organizacije Roma sastao se sa Ambasadorom mira i predsednikom Jovanom Damjanovicem .
Kasnije su se sastanku pridruzili i drugi ambasadori mira , gde je bilo veoma konstruktivnih razgovora, a sam generalni sekretar gospodin Marion je odrzao predavanje koje je bilo veoma znacajno za upoznavanje situacije u Evropi i svetu.

Ambasador mira Jovan Damjanovic je tokom razgovora sa generalnim sekretarom UPF-a, izlozio odredjene znacajne projekte organizacije , i dobio apsolutnu podrsku jer je to interes od sireg znacaja.
Situacija u svetu je slozena,zato apelujemo na mir, dijalog, kako bi se doslo do kompromisa i stekli uslovi za zajednicki suzivot sa svima narodima i narodnostima , bio je zakljucak ambasadora mira Jovana Damjanovica.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Sećanje na 16. Maj, Dana otpora Roma

Saopštenje za javnost

Povodom 16. Maja, Dana otpora Roma

 

Dana 16.05.1944. godine, u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau, došlo je do pobune romskih zatočenika.

Sedamnaest meseci pre 16. maja, u Aušvic-Birkenau je formiran porodični logor tzv. „Ciganski kamp“ u kome su internirani Romi i Sinti iz čitave Evrope.
Kada su logoraši kampa saznali da se planira njihova eliminacija, pobunili su se.

Nažalost, logoraši su uspeli da odlože neizbežno samo na par meseci,

u noći između 2. i 3. avgusta te godine „likvidiran je ciganski kamp“ i oko 2900 žena, dece, starih i bolesnih Roma i Sinta je tokom te noći prvo ugušeno u gasnim komorama a zatim spaljeno.
Povodom sećanja na dan otpora u ime Svetske organizacije Roma i svoje licno ime zelim da izrazim saučešce svim nastradalim Romima i logorasima.

 

Beograd, 16. Maj, 2017.

Predsednik i Ambasador mira
Jovan Damjanovic

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Obeležavanje Dana sećanja na žrtve h

 

Saopštenje za javnost
Obeležavanje Dana sećanja na žrtve holokausta

 

Predsednik Svetske organizacije Roma i ambasador mira Jovan Damjanovic položio je venac palim žrtvama holokausta nad romima.

U Beogradu, dana 22.04.2017. godine , polaganjem venaca u Reci Savi obelezen je Dan sećanja na žrtve Holokausta , genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na žrtve Holokausta , genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se u spomen na 22. April 1945 , godine kada je došlo do proboja grupe zatočenika u Jasenovcu i posvećen je sećanju na Srbe , Jevereje , Rome stradale u masovnim zlocinima tokom Drugog svetskog rata.

Državnoj ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su preživeli holokausta , potomci žrtava , nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu , Predstavnici saveza jevrejskih opština Srbije , predsednik Svetske organizacije Roma i ambasador mira Jovan Damjanovic , savetnik premijera vlade Republike Srbije Vladimir Božovic i Ambasador Dr. Ljiljana Nikšić .

Tim povodom predsednik Svetske organizacije Roma i ambasador mira Jovan Damjanovic je rekao :

" Drugi svetski rat odneo je , pored ostalog , preko šest miliona nedužnih žrtava pripadnika jevrejskog naroda , 700 000 Srba i 3,5 miliona Roma.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Sastanak sa Silvijom Fridrih , izvrš

Saopštenje za javnost

Sastanak sa Silvijom Fridrih , izvršnom direktorkom Kancelarije za Evropska i Medjunarodna pitanja grada Beča

 

Dana 03.03.2017. u Beču, Austrija, predsednik Svetske organizacije Roma Rromanipen i Ambasador Mira Jovan Damjanović, sa potpredsednicom predsedništva Svetske organizacije Roma Rromanipen Anom Dalipovski, održali su zajednički sastanak sa g-đom Silvijom Friedrich, izvršnom direktorkom kancelarije za Evropska i međunarodna pitanja grada Beča. G-đa Silvija je romskoj delegaciji objasnila da je Austrija romskoj nacionalnoj zajednici utvrdila status nacionalne manjine u ustavu Austrije i time ih je izjednačila sa svim građanima Austrijske države - da imaju prava da formiraju svoje institucije, da se bave kulturom i da se uključe u sve tokove društva, kao i da će država Austrija podržati sve ono što je od značaja za razvoj i integraciju romske nacionalne manjine.

Predsednik Svetske organizacije Roma Rromanipen i Ambasador Mira Jovan Damjanović se zahvalio na prijemu. Posebno se zahvalio zato što je Romima i Sintima potvrđen status nacionalne manjine u Austriji, koji garantuje podjednaka prava kao i većinskom narodu. Takođe, zahvalio se što se Romima pridaje veliki značaj u jačanju kulture i kada se uvažava interkulturalni dijalog predložio je nekoliko događaja koji bi bili od kulturnog značaja. G-din Damjanović je podsetio je g-đu Silviju i prisutne na sastanku da su Romi na evropskim prostorima nosioci kulture i naveo je kao najveće Ambasadore kulture od strane Roma: Elvis Prisli, Čarli Čaplin, Antonio Banderas, Jul Briner, Ava Gardner i mnogi drugi.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Panel Diskusija na Diplomatskoj Akad

Saopštenje za javnost

Panel Diskusija na Diplomatskoj Akademiji u Beču

 

Dana 02.03.2017. u Beču, Austrija, u dvorani Diplomatske Akademije Beča, održana je panel diskusija na temu "Rat i Mir - juče, danas, sutra".

Na panel diskusiji, u kojoj su učestvovali istaknuti akademici, ambasadori i diplomate iz Austrije i okruženja, istaknuto je da je mir od velikog značaja za ljudsku civilizaciju i da treba da se pozivamo na razum, da se svaki problem reši na miran i diplomatski način kroz dijalog. Mir je zbog ne diplamotskog načina u komuniciranju propao u dva navrata i zbog toga smo imali u 20. veku dva svetska rata.

S' obzirom da se govori i o novim geopolitičkim podelama u svetu istaknuto je kao važan segment da se uvek vodi dijalog oko sprečavanja svih problema koji mogu da uruše mir i da se svi problemi rešavaju za pregovaračkim stolom.

U neformalnim razgovorima sa učesnicima i posetiocima panel diskusije na Diplomatskoj Akademiji Beča, predsednik Svetske organizacije Roma Rromanipen i Ambasador Mira Jovan Damjanović je uvažio istaknute akademike i njihov način razmišljanja o stavu kako održati mir i dodao da se danas Evropa suočava sa velikim problmima, a kao prvi istakao je da je problem migracije i da se to smatra najvećim problemom sa kojim se Evropa i svet suočavaju. Tim povodom istaknute učesnike diskusije je upoznao da su posle raspada SFRJ mnogi Romi bili primorani da napuste svoje domove i traže utočište u zemljama članicama EU. Takođe, zahvalio je zemljama članica EU zbog prihvatanja romske zajednice i zbrinjavanja u svakom pogledu. Međutim, takođe treba istaći da je Jovan Damjanović ponudio i rešenje kako rešiti problem izbeglica danas. Konkretno je predložio da se iz EU fondova podrže biznis planovi za otvaranje malih i srednjih preduzeća, gde će svaka porodica koja započne sopstveni posao rešiti svoj socijalni problem i time se spečiti njihova migracija u zemlje EU.

 

 

Beograd, 03.mart 2017.

Sekretarijat za informisanje

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Obelezavanje 80. godina Austrijsko-S

Saopštenje za javnost

Obelezavanje 80. godina Austrijsko-Srpskog prijateljstva

 

Dana 27.02.2017. u Beču, Austrija, obeleženo je 80. godina Austrijsko-Srpskog prijateljstva. Predsednik Svetske organizacije Roma Rromanipen i Ambasador Mira Jovan Damjanović bio je počasni gost na ovom događaju. Među brojnim zvanicama, iz političkog, diplomatskog i kulturnog života Austrije i Srbije, Jovan Damjanović se obratio: "Danas kada u regionu i šire postoje veoma velike tenzije da se urušava mir i bezbednost, itekako nam je bitna ovakva jedna proslava koja ima svoj kontinuitet već 80 godina, gde smo kao političari, diplomate i kulturni radnici uvek isticali u svojim izlaganjima od kakvog je značaja ovakva jedna bliskost među različitim građanima da gajimo moralne i društvene vrednosti."

Predsednik i Ambasador Mira Jovan Damjanović ovom prilikom uručio je visoko priznanje Svetske organizacije Roma Rromanipen Zlatnu medalju Prof. Dr. Wolfgangu Rohrbachu, Potpredsedniku Austrijsko-Srpskog društva za očuvanje i uspostavljanje veza između dva naroda.

 

 

Beograd, 28. Februar 2017.

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Prolećni Poljski Bal u Beču 25.02.20

Saopštenje za javnost

Prolećni Poljski Bal u Beču 25.02.2017.


Dana 25.02.2017. u Beču, predsednik Svetske organizacije Roma Rromanipen i Ambasador Mira Jovan Damjanović, pozvan je od strane g-dje Marie Petrak iz Maria Petrak Promotions-a www.mariapetrak.com, da prisusvuje Prolećnom Poljskom Balu, održanom u Beču, Austrija, u Palais Ferstel, u organizaciji Pol Promotionsa i Kulturne asocijacije Poljske.
Predsednik Svetske organizacije Roma Rromanipen i Ambasador Mira Jovan Damjanović izrazio je veliku zahvalnost na pozivu da prisustvuje ovakom veličanstvenom nesvakidašnjem kulturnom događaju.

 

Beograd, 27.februar 2017.
Sekretarijat za informisanje

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Imenovanje za Ambasadora Mira gospod

Saopštenje za javnost

Imenovanje za Ambasadora Mira gospodina Jovana Damjanovica


Predsednik Svetske organizacije Roma Rromanipen, g-din Jovan Damjanovic, bivši ministar i bivši narodni poslanik Parlamenta Srbije, imenovan je za Ambasadora Mira 27. januara 2017. u Beču. Imenovanje mu je uručio g-din Peter Haider, predsednik Weltfriede, Universal Peace Federation, za vreme konferencije u sedištu Ujedinjenih Nacija u Austriji.

Video sa konferencije možete pogledati na sledećem linku:

https://www.instagram.com/p/BPx5kwXAVB9/?taken-by=mariapetrak

 

 

 

 

 

Read More

.