Home Događaji
Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Smrt Bokija Miloševića

ODLAZAK VELIKE LEGENGE,

BOKIJA MILOŠEVIĆA

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i ambasador mira u nišavs

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA U NIŠAVSKOM OKRUGU

 

10. aprila 2018, predsednik Svetske organizacije Roma i ambasador mira Jovan Damjanović, imao je veoma konstruktivan razgovor sa načelnicom nišavskog upravnog okruga Draganom Sotirovski. Teme ovog sastanka bile su kulturne aktivnosti Roma u nišavskom okrugu i otvaranje reciklažnog centra u kom bi bili zaposleni Romi. Načelnica je podržala obe tačke, i izrazila je veliku spremnost za rešavanje dugogodišnjeg problema između niških Roma koji sakupljaju ambalažni otpad i JKP Mediana Niš.

 

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Uskrs i Svetski dan Roma 2018

USKRŠNJA ČESTITKA

i

ČESTITKA POVODOM 8. APRILA - SVETSKOG DANA ROMA

 

Beograd, 08. april 2018.

Sekretarijat za informisanje

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i ambasador mira u Junus

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA NA PRIJEMU

KOD KOORDINATORA ZA KULTURU TURSKE

 

Danas je održan sastanak predsednika Svetske organizacije Roma i ambasadora mira Jovana Damjanovića i koordinatora za kulturu Turske, g. Sahrija Akdogana, povodom kulturne saradnje i razmene Turske i Roma iz Srbije.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Apel predsednika i ambasadora mira p

APEL PREDSEDNIKA I AMBASADORA MIRA POVODOM SITUACIJE NA KOSOVU I METOHIJI

 

„Prošlost je učinila i više nego dovoljno kako bismo naučili ispravan put, a ne da ponavljamo greške.

Kosovo i Metohija je oduvek bilo multinacionalna, multikonfesionalna i multitradicionalna sredina. Krajnje je vreme da prestane da bude centar poprišta, već da iskoristi istorijsku šansu da postane za primer kako jedna takva sredina može da opstane i funkcioniše. Primena sile u rešavanju situacija koje zahtevaju mirnu i hladnu glavu, demokratski dijalog i uzajamno razumevanje i poštovanje, narušava život i suživot svih naroda kojima je dosta stradanja, patnje i strahova.

Apelujem na lidere i čelnike KiM da se vrate pregovorima i potpisanim deklaracijama i aktima, koji garantuju svom življu Kosova i Metohije miran i skladan život. Diplomatki put je jedini koji garantuje mir i stabilnost tog regiona.“ - rekao je predsednik i ambasador mira Jovan Damjanović.

 

Beograd, 29. mart 2018.

Sekretarijat za informisanje

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i ambasador mira o 21. ma

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ELIMINACIJE RASNE DISKRIMINACIJE

 

21. mart je usvojen kao Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije. Iako pomaka ima, oni nisu jednaki svuda. U pojedinim zemljama Romi i dalje žive u krugovima marginalnog društva, izloženi uvredama, govoru mržnje i napadima. Negde je manjak volje zvaničnih institucija da se sa ovim problemom suoče, negde je korupcija odgovorna za manjak finansijskih sredstava namenjenih integraciji romskog naroda, negde sami Romi ne žele da prijave slučajeve diskriminacije.

„Jučerašnji dan, kao i cela ova nedelja koja je posvećena borbi protiv rasizma, treba da bude podsetnik svima da je i dalje u toku Integracija Roma 2020, i da je mnogo toga ostalo neurađeno, kako u zemljama članicama EU, tako i u onima koje taj status očekuju. Diskriminacione boljke romskog naroda su obrazovanje, legalizacija naselja, zdravstveno, socijalno i stambeno pitanje, kao i zaposlenje obrazovanih Roma, čiji se broj iz godine u godinu povećava. Ako je prisutna volja i spremnost sa strane države, onda narod lakše i brže usvaja nove tokove.“ - rekao je predsednik i ambasador mira Jovan Damjanović.

 

Beograd, 22. mart 2018.

Sekretarijat za informisanje

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Međunarodna sednica SORa u Rijeci i
Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Svetska organizacija Roma Rromanipen

 

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i ambasador mira reaguje

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA REAGUJE NA ODLAZAK HRVATSKOG NARODNOG POSLANIKA VELJKA KAJTAZIJA U INDIJU

 

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i ambasador mira na sveča

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA NA SVEČANOJ PROSLAVI DANA SREDNJE TURISTIČKE ŠKOLE NOVI BEOGRAD

 

Dana 01. marta 2018. godine, održala se svečana proslava Dana srednje turističke škole Novi Beograd. Svečanosti su prisustvovale mnoge zvanice iz javnog i kulturnog života, kao i gosti iz Pule, istarske regije i Segedina.

Nakon uvodnog govora direktora škole, g. Dragutina Miličića, predsednik Svetske organizacije Roma i ambasador mira, g. Jovan Damjanović, dodelio je zahvalnicu srednjoj turističkoj školi Novi Beograd za posebno angažovanje u edukaciji i zalaganje nastavničkog kadra, a potom zlatnu plaketu direktoru Miličiću za profesionalno i odgovorno rukovođenje školskim kolektivom.

Proslavi je prisustvovao legendarni publicista i novinar, g. Draško Aćimović, koji je direktoru Miličiću dodelio priznanje za najuspešniju školu u 2017. godini.

Usledio je dramsko-muzički program učenika srednje turističke škole Novi Beograd, nakon čega je usledilo posluženje.

 

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i ambasador mira nakon ra

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA NAKON RADNE POSETE BEČU

 

Tokom svog boravka u Beču od 22. do 26. januara, predsenik Svetske organizacije Roma i ambasador mira, g. Jovan Damjanović, imao je niz konstruktivnih razgovora sa predstavnicima gradske vlasti i Kancelarije za evropska i međunarodna pitanja, kao i u Ujedinjenim Nacijama.

Treba istaknuti da su stavovi Svetske organizacije Roma pozitivno primljeni, i da je postignut niz dogovora.

Na veliko zadovoljstvo g. Jovana Damjanovića, ostvaren je kontakt sa Centrom za Rome u Beču (Romano Centro), čiji su predstavnici velikodušno dočekali delegaciju Svetske organizacije Roma.

G. Damjanović izražava veliku radost zbog buduće saradnje: „Evropa prepoznaje i priznaje značaj romske zajednice u svetu. Mi, Romi, moramo međusobno da se povezujemo, i da ujedinjeni utremo put realizacije ostvarivanja naših prava.“ - rekao je predsednik i ambasador mira, g. Jovan Damjanović.

Predsednik i ambasador mira sa predstavnicima Romano Centro u Beču


Beograd, 02. februar, 2018

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i Ambasador mira kao doma

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA KAO DOMAĆIN PROSLAVE ŠKOLSKE SLAVE SVETI SAVA

 

Jovan Damjanović, predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira, sa velikim zadovoljstvom je prihvatio poziv direktora srednje turističko-ugostiteljske škole na Novom Beogradu, g. Dragutina Miličića, da bude domaćin školske proslave Svetog Save, 27. januara 2018. godine.

Proslavi su prisustvovale mnoge ličnosti iz sfere javnog života.

 

Predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira u društvu direktora škole, g. Dragutina Miličića; poznatog izvornog i operskog pevača, soliste grupe Legende Ivana Milinkovića; legendarnog novinara Draška Aćimovića; zamenika komesara SOR-a za informisanje Dalibora Damnjanovića; i ostalih.

 

 

Beograd, 30. januar, 2018. godine

Sekretarijat za informisanje

 

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | World Roma Organization | Press rele

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA O MEĐUNARODNOM DANU SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA, 27. JANUAR 2018.


„Iako je neki pomak već načinjen, Romi su i dalje izopšteni iz mnogih društvenih krugova. I dalje su predmet diskriminacije i predrasuda.

Nacistički režim je bio otelotvorenje svih mržnji prema drugim nacijama koje su im smetale zbog boje kože, narodne pripadnosti, vere, socijalnog statusa... Toliko života je nestalo u dimu nacistističkih krematorijuma, u logorima, da im se konačan broj nikada neće ni saznati.

U današnjem, modernom svetu naših demokratski uređenih zemalja, svi pravosudni i policijski sistemi, obrazovne i zdravstvene ustanove, mnoge vladine i nevladine organizacije, i mediji, zajedničkim snagama uz pomoć običnih ljudi, tj. naroda, treba da rade na iskorenjivanju i sankcionisanju svakog diskriminacionog ispada u bilo kojoj sferi društvenog života.“ - izjavio je Jovan Damjanović, predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira.

 

Beograd, 26. januar, 2018

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Apel na mir i stabilnost u regionu

SAOŠTENJE PREDSEDNIKA SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADORA MIRA

 

APEL NA MIR I STABILNOST U REGIONU

 

„Obraćam se svim ličnostima iz političke sfere da je krajnje vreme da se tenzije smire i da svi mi na ovim prostorima nastavimo mirno da živimo i stvaramo.

Tragična smrt Olivera Ivanovića je upravo nešto suprotno. Predstavlja udar na mir i bezbednost svih građana ovih prostora, što ujedno ugrožava i prava građana na život. Svi smo svedoci da sukobi nikuda ne vode, osim u nova krvoprolića i narušavanje životne uravnoteženosti.

Bez obzira na nacionalnost i veroispovest, mi svi živimo pod istim nebom, dišemo isti vazduh, greje nas isto sunce, brinemo iste brige. Da li je onda moguće da ne umemo da se konačno složimo da nam je svima zaista potreban mir i blagostanje kako bismo uredili naše živote i živeli u spokoju sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama?

Polažem nade u pravosudni sistem da će počinioci ovog zločina biti izvedeni pred lice pravde, a na političare apelujem da pruže ruke jedni drugima, kako bi se ostvarili uslovi za diplomatiju i dijalog, i kako bi se izbegli novi konflikti koji bi ugrozili mir i stabilnost.“ - izjavio je predsednik i ambasador mira Jovan Damjanović.

 

Beograd, 17. januar 2018. godine

 

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Saučešće povodom smrti Olivera Ivano

 

Saučešće povodom smrti Olivera Ivanovića

 

Predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira izražava duboko žaljenje povodom tragične smrti Olivera Ivanovića, lidera građanske inicijative ''Sloboda, demokratija, pravda'', velikog borca za ljudska prava i slobodu naroda.

Porodici nastradalog Olivera Ivanovića upućujem najdublje i najiskrenije saučešće.

 

Beograd, 17. januar 2018. godine

Predsednik i Ambasador mira

Jovan Damjanović

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik Svetske organizacije Roma

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA ČESTITA SADAŠNJE I PREDSTOJEĆE PRAZNIKE

 


 

Beograd, 25. decembar 2017. godine

Sekretarijat za informisanje

 

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Učešće Predsednika Svetske organizac

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


UČEŠĆE PREDSEDNIKA SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADORA MIRA NA SEDNICI U RUMUNIJI

 

Na poziv predsednika ECIR-a (Evropskog centra za integraciju Roma) i ambasadora mira Mihaia Georgia Nedelkua, kome se odazvao predsednik Svetske organizacije Roma i ambasador mira Jovan Damjanović, održana je sednica 16. i 17. decembra 2017. godine, kojoj su prisustvovali eminentni ljudi iz romskog pokreta Rumunije, javna politička lica, i brojni aktivisti.

Dnevni red sednice bio je sledeći:

  1. Ocena bezbednosnog stanja Roma u Evropi i šire;
  2. Postizanje jedinstva među Romima jugozapadnog Balkana i šire;
  3. Pokretanje inicijative za dobijanje saglasnosti, od strane Ambasadora mira romske pripadnosti iz Republike Rumunije, Republike Srbije, kao i iz ostalih zemalja u regionu, u vezi sa podizanjem Spomenika Mira;
  4. Razno.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik Svetske organizacije Roma

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA JOVAN DAMJANOVIĆ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SEĆANJA NA STRADALE ROME U DRUGOM SVETSKOM RATU

 

Dana 16.12.1942. godine, Hajnrih Himler je izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Deportacija je trajala do polovine 1944. godine i za posledicu je imala stradanje i uništenje oko pola miliona Roma, koji su poticali iz više evropskih država.

Predsednik SOR-a i Ambasador mira Jovan Damjanović smatra da ovakvo zlodelo nikada ne sme da bude zaboravljeno, i da je istorija tu da nas uči da ne ponavljamo iste greške.

˶Genocid nad Romima u Drugom svetkom ratu, srećom, nije ispunio svoj zadatak. Romi i dalje žive, stvaraju i ostavljaju traga svuda po svetu. Budimo večito ponosni, romsku zajednicu dovedimo na kulturološki, ekonomski i socijalni nivo koji joj i pripada.

Večna slava nastradalima, neka počivaju u miru!̋ - izjavio je predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović.

 

Beograd, 18. decembar 2017.

Sekretarijat za informisanje

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA JOVAN DAMJANOVIĆ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA

 

˶Dan ljudskih prava proslavlja se svake godine 10. decembra širom sveta. Datum je izabran u čast usvajanja i proglašenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija 10. decembra 1948. godine. To ne bi trebalo da obeležava samo jedan dan. Svaki naš dan mora da bude u duhu međusobnog uvažavanja i poštovanja raznolikosti.̋ - rekao je predsednik Svestske Organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović na jučerašnjoj sednici povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

˶Ova Univerzalna deklaracija koju su izglasale Ujedinjene nacije, trebalo bi da služi kao Sveto pismo koje konstantno podseća da su svačija prava ista i zagarantovana, ne zaviseći od narodnosti, ideološke i religijske pripadnosti, kao i socijalne i kulturološke.

Razumevanje i poštovanje kulturne i narodne raznolikosti je osnova za priznavanje i uspostavljanje vladavine svih ljudskih prava. Inicijativa, dijalog, dobra volja, sve su to stavke bez kojih ne moža da postoji jedno demokratsko uređenje jednako za sve.

Mi smo sada u toku Dekade Roma. Intenzivno se radi na afirmaciji identiteta Roma, unapređivanju njihovih položaja strukturalno i kulturološki. Naš cilj je da imamo zaposlene Rome, sa ostvarenim pravom na rad i stanovanje, društveno obezbeđene, manje siromašnih, više školovanih i osposobljenih za budućnost.

Vlada Republike Srbije usvojila je akcioni plan Inregracije Roma i Romkinja do 2025. godine, stoga verujem da će čvrsto sprovoditi ovu strategiju kao što smo se i mi čvrsto obavezali da u tome ne posustanemo.̋ - istakao je predsednik Svestske Organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović.

 

Beograd, 12. decembar 2017. godine

 

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA JOVAN DAMJANOVIĆ POVODOM SVETSKOG DANA VOLONTERIZMA

 

Povodom Svetskog dana volonterizma, predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović, apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu onima kojima je to potrebno.

 

˶Ako znate nekoga kome bi vaša pomoć mnogo značila, ili znate način na koji možete da doprinesete bolitku našeg društva, reagujte. U potpunosti smo se otuđili. BUDIMO VELIKI, BUDIMO FILANTROPI! ̋ - rekao je predsednik na dnevnoj sednici koja je jutros održana u prostorijama Svetske Organizacije Roma.

 

˶Ovaj dan je osnovan 1970. godine u Ujedinjenim Nacijama u kojima imam mnoge velike prijatelje, sa kojima sam konstantno u kontaktu.̋ - istakao je predsednik Svetske Organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović.

 

 

Beograd, 05. decembar 2017. godine

 

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

.