Home Događaji
Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i ambasador mira nakon ra

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA NAKON RADNE POSETE BEČU

 

Tokom svog boravka u Beču od 22. do 26. januara, predsenik Svetske organizacije Roma i ambasador mira, g. Jovan Damjanović, imao je niz konstruktivnih razgovora sa predstavnicima gradske vlasti i Kancelarije za evropska i međunarodna pitanja, kao i u Ujedinjenim Nacijama.

Treba istaknuti da su stavovi Svetske organizacije Roma pozitivno primljeni, i da je postignut niz dogovora.

Na veliko zadovoljstvo g. Jovana Damjanovića, ostvaren je kontakt sa Centrom za Rome u Beču (Romano Centro), čiji su predstavnici velikodušno dočekali delegaciju Svetske organizacije Roma.

G. Damjanović izražava veliku radost zbog buduće saradnje: „Evropa prepoznaje i priznaje značaj romske zajednice u svetu. Mi, Romi, moramo međusobno da se povezujemo, i da ujedinjeni utremo put realizacije ostvarivanja naših prava.“ - rekao je predsednik i ambasador mira, g. Jovan Damjanović.

Predsednik i ambasador mira sa predstavnicima Romano Centro u Beču


Beograd, 02. februar, 2018

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i Ambasador mira kao doma

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA KAO DOMAĆIN PROSLAVE ŠKOLSKE SLAVE SVETI SAVA

 

Jovan Damjanović, predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira, sa velikim zadovoljstvom je prihvatio poziv direktora srednje turističko-ugostiteljske škole na Novom Beogradu, g. Dragutina Miličića, da bude domaćin školske proslave Svetog Save, 27. januara 2018. godine.

Proslavi su prisustvovale mnoge ličnosti iz sfere javnog života.

 

Predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira u društvu direktora škole, g. Dragutina Miličića; poznatog izvornog i operskog pevača, soliste grupe Legende Ivana Milinkovića; legendarnog novinara Draška Aćimovića; zamenika komesara SOR-a za informisanje Dalibora Damnjanovića; i ostalih.

 

 

Beograd, 30. januar, 2018. godine

Sekretarijat za informisanje

 

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | World Roma Organization | Press rele

PREDSEDNIK I AMBASADOR MIRA O MEĐUNARODNOM DANU SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA, 27. JANUAR 2018.


„Iako je neki pomak već načinjen, Romi su i dalje izopšteni iz mnogih društvenih krugova. I dalje su predmet diskriminacije i predrasuda.

Nacistički režim je bio otelotvorenje svih mržnji prema drugim nacijama koje su im smetale zbog boje kože, narodne pripadnosti, vere, socijalnog statusa... Toliko života je nestalo u dimu nacistističkih krematorijuma, u logorima, da im se konačan broj nikada neće ni saznati.

U današnjem, modernom svetu naših demokratski uređenih zemalja, svi pravosudni i policijski sistemi, obrazovne i zdravstvene ustanove, mnoge vladine i nevladine organizacije, i mediji, zajedničkim snagama uz pomoć običnih ljudi, tj. naroda, treba da rade na iskorenjivanju i sankcionisanju svakog diskriminacionog ispada u bilo kojoj sferi društvenog života.“ - izjavio je Jovan Damjanović, predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira.

 

Beograd, 26. januar, 2018

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Apel na mir i stabilnost u regionu

SAOŠTENJE PREDSEDNIKA SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADORA MIRA

 

APEL NA MIR I STABILNOST U REGIONU

 

„Obraćam se svim ličnostima iz političke sfere da je krajnje vreme da se tenzije smire i da svi mi na ovim prostorima nastavimo mirno da živimo i stvaramo.

Tragična smrt Olivera Ivanovića je upravo nešto suprotno. Predstavlja udar na mir i bezbednost svih građana ovih prostora, što ujedno ugrožava i prava građana na život. Svi smo svedoci da sukobi nikuda ne vode, osim u nova krvoprolića i narušavanje životne uravnoteženosti.

Bez obzira na nacionalnost i veroispovest, mi svi živimo pod istim nebom, dišemo isti vazduh, greje nas isto sunce, brinemo iste brige. Da li je onda moguće da ne umemo da se konačno složimo da nam je svima zaista potreban mir i blagostanje kako bismo uredili naše živote i živeli u spokoju sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama?

Polažem nade u pravosudni sistem da će počinioci ovog zločina biti izvedeni pred lice pravde, a na političare apelujem da pruže ruke jedni drugima, kako bi se ostvarili uslovi za diplomatiju i dijalog, i kako bi se izbegli novi konflikti koji bi ugrozili mir i stabilnost.“ - izjavio je predsednik i ambasador mira Jovan Damjanović.

 

Beograd, 17. januar 2018. godine

 

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Saučešće povodom smrti Olivera Ivano

 

Saučešće povodom smrti Olivera Ivanovića

 

Predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira izražava duboko žaljenje povodom tragične smrti Olivera Ivanovića, lidera građanske inicijative ''Sloboda, demokratija, pravda'', velikog borca za ljudska prava i slobodu naroda.

Porodici nastradalog Olivera Ivanovića upućujem najdublje i najiskrenije saučešće.

 

Beograd, 17. januar 2018. godine

Predsednik i Ambasador mira

Jovan Damjanović

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik Svetske organizacije Roma

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA ČESTITA SADAŠNJE I PREDSTOJEĆE PRAZNIKE

 


 

Beograd, 25. decembar 2017. godine

Sekretarijat za informisanje

 

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Učešće Predsednika Svetske organizac

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


UČEŠĆE PREDSEDNIKA SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADORA MIRA NA SEDNICI U RUMUNIJI

 

Na poziv predsednika ECIR-a (Evropskog centra za integraciju Roma) i ambasadora mira Mihaia Georgia Nedelkua, kome se odazvao predsednik Svetske organizacije Roma i ambasador mira Jovan Damjanović, održana je sednica 16. i 17. decembra 2017. godine, kojoj su prisustvovali eminentni ljudi iz romskog pokreta Rumunije, javna politička lica, i brojni aktivisti.

Dnevni red sednice bio je sledeći:

  1. Ocena bezbednosnog stanja Roma u Evropi i šire;
  2. Postizanje jedinstva među Romima jugozapadnog Balkana i šire;
  3. Pokretanje inicijative za dobijanje saglasnosti, od strane Ambasadora mira romske pripadnosti iz Republike Rumunije, Republike Srbije, kao i iz ostalih zemalja u regionu, u vezi sa podizanjem Spomenika Mira;
  4. Razno.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik Svetske organizacije Roma

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA JOVAN DAMJANOVIĆ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SEĆANJA NA STRADALE ROME U DRUGOM SVETSKOM RATU

 

Dana 16.12.1942. godine, Hajnrih Himler je izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Deportacija je trajala do polovine 1944. godine i za posledicu je imala stradanje i uništenje oko pola miliona Roma, koji su poticali iz više evropskih država.

Predsednik SOR-a i Ambasador mira Jovan Damjanović smatra da ovakvo zlodelo nikada ne sme da bude zaboravljeno, i da je istorija tu da nas uči da ne ponavljamo iste greške.

˶Genocid nad Romima u Drugom svetkom ratu, srećom, nije ispunio svoj zadatak. Romi i dalje žive, stvaraju i ostavljaju traga svuda po svetu. Budimo večito ponosni, romsku zajednicu dovedimo na kulturološki, ekonomski i socijalni nivo koji joj i pripada.

Večna slava nastradalima, neka počivaju u miru!̋ - izjavio je predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović.

 

Beograd, 18. decembar 2017.

Sekretarijat za informisanje

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA JOVAN DAMJANOVIĆ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA

 

˶Dan ljudskih prava proslavlja se svake godine 10. decembra širom sveta. Datum je izabran u čast usvajanja i proglašenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija 10. decembra 1948. godine. To ne bi trebalo da obeležava samo jedan dan. Svaki naš dan mora da bude u duhu međusobnog uvažavanja i poštovanja raznolikosti.̋ - rekao je predsednik Svestske Organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović na jučerašnjoj sednici povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

˶Ova Univerzalna deklaracija koju su izglasale Ujedinjene nacije, trebalo bi da služi kao Sveto pismo koje konstantno podseća da su svačija prava ista i zagarantovana, ne zaviseći od narodnosti, ideološke i religijske pripadnosti, kao i socijalne i kulturološke.

Razumevanje i poštovanje kulturne i narodne raznolikosti je osnova za priznavanje i uspostavljanje vladavine svih ljudskih prava. Inicijativa, dijalog, dobra volja, sve su to stavke bez kojih ne moža da postoji jedno demokratsko uređenje jednako za sve.

Mi smo sada u toku Dekade Roma. Intenzivno se radi na afirmaciji identiteta Roma, unapređivanju njihovih položaja strukturalno i kulturološki. Naš cilj je da imamo zaposlene Rome, sa ostvarenim pravom na rad i stanovanje, društveno obezbeđene, manje siromašnih, više školovanih i osposobljenih za budućnost.

Vlada Republike Srbije usvojila je akcioni plan Inregracije Roma i Romkinja do 2025. godine, stoga verujem da će čvrsto sprovoditi ovu strategiju kao što smo se i mi čvrsto obavezali da u tome ne posustanemo.̋ - istakao je predsednik Svestske Organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović.

 

Beograd, 12. decembar 2017. godine

 

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA JOVAN DAMJANOVIĆ POVODOM SVETSKOG DANA VOLONTERIZMA

 

Povodom Svetskog dana volonterizma, predsednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović, apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu onima kojima je to potrebno.

 

˶Ako znate nekoga kome bi vaša pomoć mnogo značila, ili znate način na koji možete da doprinesete bolitku našeg društva, reagujte. U potpunosti smo se otuđili. BUDIMO VELIKI, BUDIMO FILANTROPI! ̋ - rekao je predsednik na dnevnoj sednici koja je jutros održana u prostorijama Svetske Organizacije Roma.

 

˶Ovaj dan je osnovan 1970. godine u Ujedinjenim Nacijama u kojima imam mnoge velike prijatelje, sa kojima sam konstantno u kontaktu.̋ - istakao je predsednik Svetske Organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović.

 

 

Beograd, 05. decembar 2017. godine

 

Sekretarijat za informisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

PREDSEDNIK SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADOR MIRA JOVAN DAMJANOVIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE EGIPATSKOM AMBASADORU

 

Povodom stravične tragedije i napada na džamiju u Sinaju u Egiptu , predsednik Svetske Organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović izjavio je saučešće ambasadoru Arapske Republike Egipat Nj.E. G. Ezeldinu Fahmiju Mahmudu. Predsednik je osudio bilo kakav zločin ovakve vrste i pružio podršku porodicama nastradalih, kao i Egipatskom narodu u ovakvom teškom trenutku.

 

 

Sekretarijat,

Beograd, 27. novembar 2017. god.

 

Read More

Poseta SOR Međunarodnom Kulturnom Univerzitetu Roma, Nju Delhi

POSETA SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA MEĐUNARODNOM KULTURNOM UNIVERZITETU ROMA U NJU DELHIJU

 

Tokom naše predivne posete Indiji, imali smo čast da otvorimo Međunarodni Kulturni Univerzitet Roma u Nju Delhiju 10. oktobra 2017. godine.

Neka fotografije dočaraju divnu atmosferu koju smo doživeli tokom ovog prelepog događaja, sa našim predivnim domaćinima.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | TUŽNA VEST ZA ROMSKU NACIJU PREMINU

TUŽNA VEST ZA ROMSKU NACIJU

PREMINUO JE NAŠ VELIKI BAJA SAITOVIĆ, ČLAN NACIONALNOG SAVETA ZA ROMSKA PITANJA, PESNIK I KOMPOZITOR


 

Svetska Organizacija Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović izjavljuju duboko saučešće povodom iznenadne smrti našeg velikog Romskog aktiviste i prvaka Evrope u pisanju romske poezije mr Baje Saitovića, i dele bol i tugu sa njegovom porodicom.

 

Mr Baja Saitović rođen je 1954. godine u Prokuplju. Završio je Filozofski fakultet u Skoplju i radio je kao profesor filozofije u srednjoj školi. Bio je neko vreme direktor Gradskog dečjeg obdaništa u Prokuplju. Sarađivao je u Topličkim novinama, a sa ekipom dr Dragoljuba Đorđevića učestvovao je u istraživanjima o kultnim mestima i kulturi smrti kod Roma i zastupljen je u knjizi Kultna mesta i kultura smrti kod Roma. Na Republičkom pesničkom takmičenju Roma i na Međunarodnom takmičenju Roma u Budimpešti osvojio je prva mesta.
Objavio je zbirku pesama Ak avilam. Živeo je i radio u Prokuplju kao profesor.

 

Sekretarijat za informisanje

Beograd, 06. novembar 2017.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i Ambasador mira Jovan Da

SVETSKA ORGANIZACIJA ROMA-RROMANIPEN

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

UČEŠĆE PREDSEDNIKA I AMBASADORA MIRA JOVANA DAMJANOVIĆA SA

DELEGACIJOM NA MEĐUNARODNOM KONGRESU U INDIJI

Na poziv Nacionalne Banjara profesorske asocijacije i osnivača gospodina Rama Naika, Svetska organizacija Roma, participirala je na 6-oj Nacionalnoj Banjara profesorskoj Konferenciji i međunarodnom seminaru o kulturi i folklornoj tradiciji Roma i Banjara u periodu od 04.10.-11.10.2017. u Indiji (Bengalur, Mumbaj, Indor i Nju Delhi).

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i Ambasador mira Jovan Da

Svetska Organizacija Roma

Saopštenje za javnost povodom učešća predsednika Jovana Damjanovića na medjunarodoj konferenciji u Beču

 

Na poziv Univerzalne federacije za mir i partnerskih organizacija predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanovic prisustvovao je Konferenciji Univerzalne organizacije za mir pod imenom '' Perspektive održivog mira u Evropi - vizija Ujedinjenih nacija, uloga poslanika i civilnog društva, sa posebnim osvrtom na istraživanje uloge koju parlamentarci u saradnji sa civilnim društvo je u stanju da igra u obezbeđivanju mira za Evropu i šire susedstvo'', koja je odrzana 15.09.2017. u Beču, Austrija.


Predsednik i Ambasador mira Jovan Damjanovic se prisutnima obratio i govorio o :

 

1. Miru, slobodi i inkluzivnom društvu u savremenom svetu

2. Civilnom društvu i demokratiji

3. Romskom civilnom društvu

 

U svom daljem obracanju prisutnima predsednik i ambasador mira Jovan Damjanovic osvrnuo se na neophodnost zajednickog delovanje i saradnje parlamentaraca i cilnog društva radi zastupanja interesa pripadnika Romske zajednice na globalnom nivou.

 

Tokom konferencije predstavljen je projekat "Međunarodno udruživanje poslanika za mir", koji je prošle godine otvoren za Evropu tokom događaja u britanskim "Domovima parlamenta" u Londonu.

Konferenciji su prisustvovali parlamentarci iz Italije, Ukrajine, Češke Republike, Hrvatske i Srbije, kao i parlamentarci svih političkih stranaka predstavljenih u austrijskom parlamentu.

 

Beograd, 18.09.2017.

 

Sekretarijat za informisanje

Read More

World Roma Organization | Press release | PRESS RELEASE ON THE OCCASION OF THE DEATH OF

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POVODOM SMRTI KRALJA ROMSKE TRUBE I

AMBASADORA ROMSKE NACIJE

FEJATA SEJDIĆA

 


Svetska Organizacija Roma i Ambasador mira Jovan Damjanovic izjavljuju duboko saucesce povodom smrti našeg velikog Fejada Sejdića i dele bol i tugu sa njegovom porodicom.

Izgubili smo velikog coveka i doajena trubacke muzike koji je bio znacajan za ne samo Romsku kulturu vec za citav svet muzike i umetnosti.

Fejat Sejdić je razvio sopstveni prepoznatljiv stil, koji ga je postavilo na mesto jednog od najboljih i najreprezentativnijih predstavnika Romskih trubačkih orkestara, u prilog tome govori to što je ovaj virtuoz osvajac svih saborskih nagrada, Prva truba, Zlatna truba, Najbolji orkestar, nosilac je Ordena sa zlatnim vencem, dva puta je dobio Oktobarsku nagradu Bojnika, mnoge pohvale sa domaćih i svetskih festivala, Estradnu plaketu Jugoslavije.


Svetska Organizacija Roma dodelila mu je zlatnu plaketu kao vrhunskom umetniku za doprinos u sirenju i promovisanju Romske kulture i tradicije.

Svirao je sa najpoznatijim muzičarima a zvuci njegove trube razgalili su dušu poznatim državnivicima od Josipa Broza Tita, Šarla De Gola, princa Tomislava Karađorđevića, predsednika dr Zorana Đinđića, Mila Đukanovića, Orsona Velsa, Vilija Branta, Leonida Brežnjeva, Salvadora Dalija, Ajrtona Seni, velikom glumcu Ričardu Bartonu koji je posebno voleo našu zemlju, engleskoj kraljici Elizabeti Drugoj..

Najpoznatiji kompozitori su radili za aranzmane i kompozicie za njega a medju njima i Rade Vučković Niški, koji je pored mnogo hitova napisao i onu najpoznatiju pesmu ''Fejatova Dirlada'' ili kako je u narodu poznata ''Sviraj Sviraj Fejade''.

Zvuk tvoje trube ostace zauvek zapamćen u Romskoj i svetskoj muzici, i živece u našim srcima.

Počivaj u miru legendo!

 

Sekretarijat Svetske Organizacije Roma

Beograd 22.08.2017.

 

 

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Povodom 2. Avgusta dana sećanja na g

SVETSKA ORGANIZACIJA ROMA- RROMANIPEN

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM 2. AUGUSTA DANA SEĆANJA NA GENOCID-ROMOCID NAD ROMIMA

 

 

Povodom 2. Avgusta, dana genocida nad Romima, predsjednik Svetske organizacije Roma i Ambasador mira Jovan Damjanović, rekao je:

'' Za razliku od drugih masovnih patnja u KSKS veku, ono što je pregovaralo Romima u Evropu Tokom Drugog svetskog rata još nije pronađeno samo jedno ime. Ta čičnica je zadovoljna da ilustruje veću maglovitu sliku koja je današnja imala o masovnom i sistematskom ubijanju Roma.

Sredinom devedesetih godina prošlog veka, istrebljenje Roma je prvo put dobio ime. Romski lingvista i aktivista Ian Hankok upozorio je da je riječ Porimosos (uništenje) kako bi označio nacionalsocialističku politiku istrebljenja Roma i Sintije u Drugom svjetskom ratu.

U Srbiji, termin Porimosos se skoro uopšte ne koristi za masovnu patnju Roma i Sintija u Drugom svetskom ratu, samo se ponegde parenje.

2. Avgust se uzima kao genocida nad Romima, gdje je komandant Gestapoa Heinrih Himler naredio da se Rom iz Trećeg Rajha otvori u Logor smrti Aušvic-Birkenau.

Gasne komore, progoni, egzekucije bez dokaza, zatvori, geta, zabranjena zona i eksperimentalne skalpele doktora iz Ašvice, Dahau i Buhenvalda i druga mučilista oteli su živote 3.500.000 Roma.

Romi su jednim rečjem prošli kros Danteov krug pakt iz Vitosa prešli Jašiju do Ašvice i Jasenovca.

Tačan broj pogubljenih Roma i Sintija nije poznat, jer živi na marginalnim evropskim društvima, niti ni ulaze u zvaničnu statistiku. Pretpostavlja se da je broj novih žertava veći od 3,5 miliona.

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik Jovan Damjanovic čestitao

Saopstenje za javnost

 

 

Predsednik Damjanovic čestitao rodjendan Prof dr Shyamu Shashi-ju

 

Predsednik Svetse organizacije Roma, ambasador mira i akademik Jovan Damjanovic uputio je rodjendansku čestitku Prof dr Shyam Singh Shashi-ju poželevši mu u ime svih gradana Romske zajednice i u svoje lično ime dobro zdravlje, puno sreće i uspeha, novih kontakata i naučnih dostignuća za dobrobit romskog i indijskog naroda.

“Sa Vašim imenom povezan jc preporod i priznavanje Roma u dijaspori sa maticom lndijom, odbrana dijasporijskih odnosa Roma na geopolitičkom prostoru Evrope i širom sveta, razvoj duhovnosti i patriotizma romskog naroda".

Zbog loga ste dobili poštovanje miliona sunarodnika romske pripadnosti u Evropi i širom

sveta, istakao je Damjanović.

Damjanović jc poželeo Prof dr Shyarn Singh Shashi-ju dobro zdravljc, sreću i nove uspehe u njegovoj blagotvornoj i odgovornoj misiji.
Beograd,
01.07.2017.

 

Sekretarijat za infomisanje

 

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Predsednik i Ambasador mira Jovan Da

Saopštenje za javnost

 

 

Predsednik i Ambasador mira Jovan Damjanovic imenovan za Akademika i člana Srpske Kraljevske Akademije naučnika i umetnika!

 

U Beogradu, 28.06.2017. , na vrlo dostojanstven način kako to i dolikuje Srpskoj Kraljevskoj Akademiji naučnika i umetnika, obeležen je tradicionalnom manifestacijom, Vidovdan, dan Akademije.


Svečana sednica je održana u Centru lepih umetnosti - ''Jovan Kolundzija'' a njoj su, pored članova Akademije, prisustvovale mnoge zvanice, beogradjani, predstavnici gradskih vlasti, kulturni i naučni poslenici.

Tokom svečane ceremonije predsednik SKANU Prof. dr Sreto Noga i Prof. dr Mirko Kerkez, zamenik generalnog direktora Kliničkog Centra Srbije i profesor na medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, uručili su plaketu Jovanu Damjanovicu, predsedniku SOR-a i Ambasadoru mira cime je imenovan za Akademika i redovnog člana SKANU-a , zarad njegovog kulturnog i politickog delovanja i doprinosa u promociji i sirenju ljudskih prava i jednakosti, kao i njegove posvecenosti , kao Ambasadora mira pri Ujedinjenim Nacijama , promovisanju pomirenja, prevazilaženje barijera i izgradnji mira, obrazovanju mladih i obnovi porodičnog zivota i porodice kao osnovne celije i stuba drustva.

Read More

Svetska organizacija Roma | Saopštenje za javnost | Kongres Svetske Federacije Roma pod

Saopstenje za javnost

 

 

Kongres Svetske Federacije Roma pod nazivom ''Zajedno za Rome u Evropi do 2020''

 

Na poziv predsednika Svetske Federacije Roma Jamie Sztojke, predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanovic prisustvovao je Kongresu Svetske Federacije Roma pod imenom ''Zajedno za Rome u Evropi do 2020'' , koji je odrzan od 18.-20.06.2017. u Budimpešti, Madjarska.


Predsednik i Ambasador mira Jovan Damjanovic se prisutnima obratio i govorio o :

1. Neophodnosti povezivanja Roma Evrope i Amerike

2. Ekonomskim pitanjima Roma

3. Obrazovanju Roma

4. Potrebi za formiranje Evropske partije koja ce zastupati interese Roma u Evropi

5. Sirenju i postovanju ljudskih prava nacionalnih manjina

 

Read More

.