PREDSEDNIK SOR-A I AMBASADOR MIRA POVODOM

DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM I DANA EVROPE

Predsednik Svetske organizacije Roma i ambasador mira smatra 9. maj velikim danom jer pokazuje da zlo i mržnja prema narodima druge vere, rase, nacionalnosti, ne može da vlada svetom. Evropa poučena posleratnim iskustvima odlučila se na jedinstvo, i antiratnu sredinu, u kojoj svi njeni narodi zajedno rade na boljitku, prosperitetu i srećnom suživotu.

9. maj 1945. ostaje upamćen kao Dan pobede nad fašizmom, a od 9. maja 1950. Evropa je krenula na svoj put ujedinjenja, zahvaljujući Robertu Šumanu koji objavljuje deklaraciju kojom poziva na uspostavljanje novog poretka, samim tim i nepostojanje mogućnosti za sukobljavanje evropskih zemalja.

Takvim modelima treba i dalje da se vodimo.

''Fašizam je posledica netolerancije, nerazumevanja i nevolje da se upoznaje i uvažava drugačije. Nažalost, pojedini oblici i dalje opstaju. Mora se prisupiti sistematičnom rešavanju ovog problema, a sve uz pomoć jakog zakonodavnog sistema.

Jedinstvo, sloga, diplomatija i zajednički interesi na putu prosperiteta, dobrobiti svih naroda i dobrosusedskih odnosa ključ su mira i stabilnosti.'' - izjavio je predsednik i ambasador mira Jovan Damjanović.

Beograd,

09. maj 2018.