Home

 

Prvog dana konferencije u prisustvu lidera Banjara predstavljena je prezentacija o poreklu Banjara naroda, njihovom ekonomskom razvitku, migracionom kretanju Banjara, kao i o političkoj, socijalnoj i kulturnoj integraciji u Indiji. Tim povodom, predsednik Svetske organizacije Roma i ambasador mira Jovan Damjanović rekao je: ''Pre mog izlaganja dozvolite mi da prenesem pozdrave građana Republike Srbije vama, našim prijateljima Indijskom narodu, i državi Indiji.'' Ambasador mira takodje je rekao da prezentacija na sveobuhvatan način predstavlja razvoj Banjara zajednice u svakom pogledu i dodao da je smisao našeg dolaska učvršćivanje našeg bratstva da zajedničkim snagama omogućimo boljitak našoj zajednici Banjara i Roma, da uživaju sva zagarantovana prava u Indiji i svim ostalim kontinentima. Predsednik je dodao da je nakon 1000 godina po prvi put došlo do takvog sastanka izmedju Roma i Banjara i akcentovao da je od istorijskog značaja.

Ono što je važno napomenuti je da su  ovu konferenciju podržali i  njoj prisustvovali najistaknutiji ljudi iz zajednice Banjara i Indije, među kojima su bili: gospodin Rudrappa Lamani, ministar tekstila, Umesh Jadhav MLA, Prakash Rathod Ek MLC, predsednik Balraj KTDC, privatni Sekretar glavnog ministra g. Hiranaike, Gurunath i Bhojanaik, Bangalore BK Naik Mumbai, koji pokazuje pravu i istorijsku važnost održavanja ove konferencije koju organizuju AIBSS i NBPA.

Na konferenciji je traženo da se dokaže istorijska vezanost između dva naroda u rasejanju, da se osmisli i donosi akcioni plan i strategija, kako bismo mogli da kroz pravni okvir dostavimo svim važnim i relevantnim institucijama u Indiji i van Indije, dokument koji će biti podržan ne samo logistički, nego i finansijski.

Između ostalog predloženo je da se u toku sledeće 2018. godine obeleži 1000 godina egzodusa Roma iz njihove prapostojbine Indije, a da se centralna manifestacija održi u Beogradu.

Međunarodni Romski kulturni Univerzitet u Nju Delhiju, dana 11.10.2017. dodelio je generalnom sekretaru Svetske organizacije Roma, Bajramu Halitiju počasni doktorat iz filozofije, koji je u rangu Oksfordskog doktorata. Takođe, predsednik organizacije i ambasador mira Jovan Damjanović, imenovan je za počasnog člana Filmskog instituta u Nju Delhiju.
Tokom višednevnih poseta Indiji, delegacija koju su činili Bajram Haliti, Anka Dalipovski i Tijana Todorović, koja je predvođena predsednikom Jovanom Damjanovićem, posetila je i Istraživački centar i Internacionalni romski kulturni Univerzitet i prisustvovala međunarodnoj nedelji romske kulture, gde su predložili da se kroz manifestaciju umetničke slike obeleži 1000 godina egzodusa Roma i organizuje izložba stradanje Roma u Drugom svetskom ratu.

Naglašeno je da je neophodno što pre otvoriti Romski univerzitet u Beogradu i kako bi kroz određene programe imali razmenu studenata sa obe strane, kako bismo upoznali jedne druge kroz istoriju, antropologiju i jezik. Još jedna od veoma važnih oblasti povezivanja ova dva naroda jeste kroz ekonomiju, te je tim povodom održan sastanak i diskusija sa predstvanicima resornih ministarstava i lidera Banjara ispred Karnataka Thanda razvojne korporacije u Bengaluru. Tim povodom zaključeno je da postoje mnogobrojne oblasti u kojima će ubuduće Romi i Banjari moći da sarađuju i na taj način osnaže, kako svoje tradicionalne i genetske veze, tako i ekonomske. Takva saradnja u buduće bi imala za cilj iskorenjivanje siromaštva, kako bi se pristupilo obrazovanju ova dva naroda, da bi se razbio krug siromaštva, neobrazovanja i nezapošljavanja.

Koristimo priliku da se zahvalimo dr akademiku Shyam Sing Shashi-ju, koji je svojim produhovljenim izlaganjem na međunarodnoj konferenciji sa naučnog aspekta potvrdio da su Romi i Banjari jedan te isti narod.

Istorija je učinila svoje, tako da se posle invazije velikog avganistanskog imperatorana Mahmuta Gaznija na Rajahstan, najveći broj Roma našao van teritorije Indije, a nad onima koji su ostali na teritoriji izvršen je totalni genocid.

Isto tako, profesor Shashi dao je predlog i ukazao na put kako danas treba da se razvijaju ove dve zajednice. Akcentovao je najvažnije, a to je da između ove dve zajedince treba i mora da dođe do ekonomskog, obrazovnog i svakog drugog vida osnaživanja.

Dr Shashi je potvrdio da su Antropologija i Etnologija kao nauke priznale Rome za Indijiski narod, i dodao da je sad na potezu država Indija.

Što se tiče obeležavanja 1000 godina egzodusa iz Indije, predložio je da se osnuje organizacioni odbor u kome bi bili istoričari, akademici, politikolozi, sociolozi, na kome bi se raspravljalo i radilo na tome da se istorija više nikada ne ponovi.

Prof dr filozofije i sociologije Richa Singh je u sjajnoj saradnji sa studentima organizovala niz aktivnosti: razgovori sa studentima o istoriji, poreklu, tradiciji, kulturi Roma, i ono što je bilo najdraže, predstavila nam je dramu izvedbom njenih studenata o stradanjima Roma i njihovom položaju danas u Evropi. Sve pohvale Prof Dr Richa Singh, povodom njenog rada, organizacije aktivnosti i samog dočeka naše delegacije.

 

Ova poseta romske delegacije otvorila je novu stranicu u istoriji između ova dva naroda koji će ubuduće i u kontinuitetu nastaviti da rade na kulturnoj, nacionalnoj, jezičkoj i obrazovnoj integraciji, kao i političkoj participaciji.

 

 

 

Beograd 16.10.2017.

 

Sekretarijat