SAOŠTENJE PREDSEDNIKA SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA I AMBASADORA MIRA

APEL NA MIR I STABILNOST U REGIONU

„Obraćam se svim ličnostima iz političke sfere da je krajnje vreme da se tenzije smire i da svi mi na ovim prostorima nastavimo mirno da živimo i stvaramo.

Tragična smrt Olivera Ivanovića je upravo nešto suprotno. Predstavlja udar na mir i bezbednost svih građana ovih prostora, što ujedno ugrožava i prava građana na život. Svi smo svedoci da sukobi nikuda ne vode, osim u nova krvoprolića i narušavanje životne uravnoteženosti.

Bez obzira na nacionalnost i veroispovest, mi svi živimo pod istim nebom, dišemo isti vazduh, greje nas isto sunce, brinemo iste brige. Da li je onda moguće da ne umemo da se konačno složimo da nam je svima zaista potreban mir i blagostanje kako bismo uredili naše živote i živeli u spokoju sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama?

Polažem nade u pravosudni sistem da će počinioci ovog zločina biti izvedeni pred lice pravde, a na političare apelujem da pruže ruke jedni drugima, kako bi se ostvarili uslovi za diplomatiju i dijalog, i kako bi se izbegli novi konflikti koji bi ugrozili mir i stabilnost.“ - izjavio je predsednik i ambasador mira Jovan Damjanović.

Beograd, 17. januar 2018. godine