Home

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POVODOM SMRTI KRALJA ROMSKE TRUBE I

AMBASADORA ROMSKE NACIJE

FEJATA SEJDIĆA

 


Svetska Organizacija Roma i Ambasador mira Jovan Damjanovic izjavljuju duboko saucesce povodom smrti našeg velikog Fejada Sejdića i dele bol i tugu sa njegovom porodicom.

Izgubili smo velikog coveka i doajena trubacke muzike koji je bio znacajan za ne samo Romsku kulturu vec za citav svet muzike i umetnosti.

Fejat Sejdić je razvio sopstveni prepoznatljiv stil, koji ga je postavilo na mesto jednog od najboljih i najreprezentativnijih predstavnika Romskih trubačkih orkestara, u prilog tome govori to što je ovaj virtuoz osvajac svih saborskih nagrada, Prva truba, Zlatna truba, Najbolji orkestar, nosilac je Ordena sa zlatnim vencem, dva puta je dobio Oktobarsku nagradu Bojnika, mnoge pohvale sa domaćih i svetskih festivala, Estradnu plaketu Jugoslavije.


Svetska Organizacija Roma dodelila mu je zlatnu plaketu kao vrhunskom umetniku za doprinos u sirenju i promovisanju Romske kulture i tradicije.

Svirao je sa najpoznatijim muzičarima a zvuci njegove trube razgalili su dušu poznatim državnivicima od Josipa Broza Tita, Šarla De Gola, princa Tomislava Karađorđevića, predsednika dr Zorana Đinđića, Mila Đukanovića, Orsona Velsa, Vilija Branta, Leonida Brežnjeva, Salvadora Dalija, Ajrtona Seni, velikom glumcu Ričardu Bartonu koji je posebno voleo našu zemlju, engleskoj kraljici Elizabeti Drugoj..

Najpoznatiji kompozitori su radili za aranzmane i kompozicie za njega a medju njima i Rade Vučković Niški, koji je pored mnogo hitova napisao i onu najpoznatiju pesmu ''Fejatova Dirlada'' ili kako je u narodu poznata ''Sviraj Sviraj Fejade''.

Zvuk tvoje trube ostace zauvek zapamćen u Romskoj i svetskoj muzici, i živece u našim srcima.

Počivaj u miru legendo!

 

Sekretarijat Svetske Organizacije Roma

Beograd 22.08.2017.